donderdag 6 december 2012

Koude handen


De doorrijder: een bikkel die zich niet laat beteugelen door de weerselementen. Regen, sneeuw, mist en hagel. Koning Winter heeft een heel arsenaal tot zijn beschikking om deze onverschrokken motorrijder mee te bestoken. Ondanks dat blijft de doorrijder pretenderen dat ie niet kapot te krijgen is. De motor verruilen voor een koekblik is hem de eer te na.

Maar heel af en toe – wanneer de snijdende wind toeslaat en de doorrijder het bloed in z’n handen voelt stollen – verlangt ie toch even stiekem naar het comfort van een auto. Gelukkig hoeft het zo ver niet te komen. Anno 2012 zijn er genoeg middelen om je ledematen warm te houden.

Handkappen

We zien ze vooral op offroadmotoren waar ze dienen ter bescherming tegen opspattend zand en gesteente. Maar deze kappen kunnen je ook afschermen voor de rijwind en de regen. Een simpele oplossing om je handen warm te houden tijdens de eerste winterdagen. Maar wanneer het echt begint te vriezen zul je toch over moeten stappen op zwaardere middelen.

Voor een paar tientjes heb je al een setje, mits je ze kan vinden voor jouw type motor. Daarnaast zijn er ook kits verkrijgbaar die het mogelijk maken om de kappen uit te rusten met ledverlichting. Leuk voor deze donkere dagen. Wanneer je kiest voor handkappen is het wel aan te raden om deze in de zomerperiode weer te demonteren; anders moet je na elk rit een lading ongedierte van de kappen verwijderen.

Handvatverwarming

Tegenwoordig verlaten steeds meer motoren de fabriek met handvatverwarming. Voor het geval je stalen ros nog niet voorzien is van dit stukje techniek zijn er setjes die je zelf op je motor kan monteren. Deze kosten amper meer dan een paar handkappen en weten je handen stukken beter warm te houden.

Het enige nadeel is dat ze slechts de binnenkant van je hand verwarmen; dus tijdens de lange ritten op de snelweg weet de snijdende wind alsnog je vingers in haar greep te houden. Zie je zo’n setje wel zitten let er dan op dat deze geschakeld kan worden via het contact. Anders kan elke onverlaat je handvatverwarming aanzetten wanneer je motor ergens geparkeerd staat.

Verwarmde handschoenen

Over het algemeen een stuk duurder dan handvatverwarming maar ook een stuk beter. Ze verwarmen je hele hand zodat je ook op de snelweg verzekerd bent van warme handen.

Nu vindt niet elke motorrijder het fijn om met een snoertje vast te zitten aan de motor. Daarom zijn er tegenwoordig ook handschoenen die geen beslag leggen op je accu maar die hun trucje doen met behulp van een batterij.

Stuurmoffen

Niet langer problemen met het opbergen van je handschoenen; je maakt ze simpelweg vast aan je stuur. Stuurmoffen beschermen je handen tegen de weerselementen, toch geven veel doorrijders de voorkeur aan handvatverwarming of verwarmde handschoenen. Dit zijn waarschijnlijk de modebewuste motorrijders die niet gezien willen worden met die ‘ovenwanten’ aan het stuur. Een ander nadeel is dat je al snel vergeet de moffen naar beneden te draaien wanneer je de motor buiten parkeert, dit om de binnenkant droog te houden in het geval van regen.

Heatpacks (van Heat Pax)

Kleine zakjes die warmte afgeven zodra ze worden blootgesteld aan zuurstof en die je vervolgens in je kleding stopt. Een goedkope oplossing voor de motorrijder die sporadisch de kou opzoekt en daarom geen geld wil uitgeven aan een duur verwarmingssysteem.

De zakjes zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Afhankelijk van de afmeting voorzien ze je van 5 tot 20 uur aan warmte. In geval van korter gebruik kun je de zakjes luchtdicht opbergen zodat je ze op een later tijdstip kan hergebruiken. De packs bevatten geen giftige stoffen, dus na het verstrijken van de verwarmingstijd kun je ze gewoon weggooien.

Voor de doorrijder zijn er dus genoeg mogelijkheden om zich te verweren tegen de kou. Met verwarmde handschoenen ben je waarschijnlijk het meest verzekerd van warme handen. Wil je het goedkoop houden dan kies je voor de heatpacks. Maar of dat nu fijn rijdt met zo’n zakje in je handschoen…


  

1 opmerking:

  1. Rij nu al bijna 10 jaar met de verwarmde handschoenen van Gerbing. temperaturen onder 0 zijn geen probleem. De snoertjes zijn even wennen, maar als je er dagelijks mee rijdt erg easy. En de garante en service van Gerbing is perfect.(nee, ben geen medewerker van G., maar een zeer tevreden winterdoorijdende klant).

    BeantwoordenVerwijderen