dinsdag 7 december 2010

Val op met fluorhelm

De donkere dagen voor kerst! Als je 's ochtends op de motor stapt is het nog donker, en ook als je 's avonds de schuur weer in rijdt is de zon allang onder. 

Wij mensen zien nu eenmaal wat minder als het licht uit is, en daarom is het geen gek idee om als motorrijder wat aan je zichtbaarheid op de weg te doen. Een fluoriserende helm, misschien? 


De felgele en feloranje helmen zie je steeds meer in het straatbeeld. Waren ze eerst voorbehouden aan de motoragenten, ook woon-werkers kiezen nu vaak voor zo'n über-opvallende motorhelm. Fabrikanten hebben dat in de gaten en komen één voor één met hun versie van een helm voor de donkere dagen.

Schubert C3 Fluor
De Schubert C3 Fluor is daar één van. Deze systeemhelm is misschien wel de beste sport/tourhelm op de markt. Geroemd om zijn geluiddempende kwaliteiten (84db bij 100km/u) en lichte gewicht. Een Pinlockvisier wordt standaard meegeleverd. Mocht de zon op een heldere winterdag tevoorschijn komen dan komt het ingebouwde zonnevizier van pas. Prijs: om en nabij de 550 euro


 
Nolan N103 Fluor 
Een vergelijkbare helm is de Nolan N103 systeemhelm. Net als de Schubert uitgerust met een ingebouwd zonnevizier. Voorbereid voor een N-Com communicatiesysteem, een uitneembare binnenvoering en een fog-resistant binnenvizier.

Niet alleen in het geel, maar ook in een kek fluor-oranje kleurtje voor de prijs van 360 euro.HJC FS-MAX Fluo
Met zijn neongele kleur en Pinlock binnenvizier is ook de HJC FS-MAX een goede winterhelm. De binnenvoering is uitwasbaar, en met één druk op de knop schiet het zonneviziertje de Fiberglas buitenschaal in. 

Met 280 euro wat goedkoper dan de Nolan en de Schubert. De helm is dan ook minder geruisloos dan die twee. 
 

Arai Chaser Fluor Yellow
Geen trek in een systeemhelm? Arai heeft een fluorgele integraalhelm in het assortiment. Bij de ontwikkeling van de Chaser is veel aandacht gegeven aan het nieuwe ventilatiesysteem. Het bestaat uit een grote luchtinlaat aan de voorkant van de helm en een al even opvallend forse uitlaat aan de achterzijde. 

De Arai Chaser Fluor Yellow kost rond de 500 euro.  
Premier Touring 3 Luminex
Eigenlijk past deze halfopen jethelm niet in dit rijtje winterhelmen, maar vanwege z'n glow-in-the-dark buitenschaal willen we 'm  toch even noemen. De helm absorbeert zon- en kunstlicht, en geeft dat in het donker 60-90 minuten af.

Voor 229 euro ben je een lichtend voorbeeld op de weg.  


Nolan N43 AIR
De N103 is niet het enige fluor-gele model van Nolan. Ook de N43 air, een jethelm met kinstuk, is er in het knalgeel en -rood. Uitgerust met een zonnevizier en N-Com voorbereid.

Deze Nolan kost ongeveer 250 euro. 
Wild enthousiast geworden voor het fluor-geel? Deze website staat er vol mee!  

5 opmerkingen:

 1. het is zonder meer een feit dat je beter gezien kunt worden, deze helmen zijn zeker een goed idee, maar waarschijnlijk weer aardig aan de prijs. eveneens begrijp ik vaak niet waarom men ook altijd donkere kleding draagt, een hesje is al een verbetering. maar ook een broek met grote reflectie zou een uitkomst zijn. dus mijn advies lichtere kleding met veel refelctie er op.
  ik draag altijd oranje rdw kleding

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klopt helemaal! Maar mocht je de aanschaf van een nieuwe helm overwegen, dan is een fluohelm misschien een goed idee.

  Een goedkopere optie is inderdaad een reflecterend hesje, of je motor voorzien van reflectiemateriaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb juist een nieuwe helmgekocht. tja geen gele. die kon ik niet vinden, in het type helm wat ik wilde hebben. wel heb ik er reflectie strepen op geplakt, maar zou die fluro geel ook te koop zijn zodat je de helm kunt spuiten in dat geel ??
  http://motorritten.web-log.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt niet iedere helm ongestraft herspuiten, de lak kan de buitenschaal aantasten. Even navragen bij de leverancier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. japke

  wij rijden al jaren met een reflecterende band om,voelt een stuk veiliger.
  kortgeleden nieuwe refl. jas gekocht,maar bij gebruik van oude jas wordt altijd 3 punts band gebruikt.ons advies:ZIEN EN GEZIEN WORDEN !!

  BeantwoordenVerwijderen