donderdag 2 december 2010

Oliewarmer op je XT

Al lijken de winters in Nederland echt streng te worden, in Denemarken is het nog een paar graadjes kouder. Gelukkig hebben ze daar ook bikkels die ook in de winter op hun fiets blijven zitten. Deze Deen heeft zijn XT600 winterklaar gemaakt met onder andere een oliewarmer!

Op zijn website legt hij uit hoe hij zijn Yamaha XT600 uit 1985 klaarstoomt voor de sneeuw en pekel. Naast handkappen, extra verlichting, een geïsoleerde uitlaat en een schapenvachtje over zijn zadel heeft hij een oliewarmer op zijn crosser gebouwd. 

Door zijn externe olietank vóór de start op te warmen naar een graadje of dertig wordt slijtage (door hogere viscositeit van de olie) verminderd. Schakelen gaat ook beter. 

Naast technische uitleg geeft hij op zijn pagina ook een prima beschrijving van het gevoel van de doorrijder. "Er gaat niets boven het gevoel van tevredenheid wanneer op een zeiknatte dag met nul zichtbaarheid en temperaturen beneden het vriespunt, je lichamelijke ongemakken verdwijnen en het geluid van je vertrouwde en betrouwbare winterfiets je ziel vult. Je wordt warm van het besef één te zijn met de elementen, je bent de enige motorrijder op de weg... Het moet hetzelfde gevoel van eenzaamheid zijn dat uitgelaten Mount Everest-klimmers hebben, een fractie van een seconde voordat een groep Japanse toeristen de top bereikt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten