vrijdag 3 december 2010

Smeren die ketting

Wil je dat je kettingset de lente ook haalt? Goed smeren is dan zaak. De winterse omstandigheden zorgen er voor dat je je ketting veel frequenter moet smeren dan bij droog lenteweer. Dat kun je doen door na elke rit met een spuitbusje aan de slag te gaan, maar er zijn ook veel automatische kettingsmeersystemen te krijgen. De bekendste is natuurlijk de Scottoiler, maar er zijn meer opties!



Pro-oiler
Met dit systeem heb zelf je geen omkijken meer naar je ketting. De Pro-oiler meet de afgelegde afstand, en een elektronisch pompje doseert aan de hand daarvan de hoeveelheid olie die vanuit het reservoirtje op je ketting druppelt. Ideaal! Nadeel is de prijs, voor een Pro-oiler moet je maar liefst 205 euro neerleggen.

Pro-oiler claimt dat een kettingset zo meer dan 100.000km meegaat. Zijn er misschien ervaringsdeskundigen?
Scottoiler
Een iets goedkopere optie is de eerder genoemde Scottoiler. Dit systeem smeert doorlopend je ketting, in werking gesteld door het vacuum in je carburateur of motorblok. Afhankelijk van onderdruk, dus bij stationair draaien stopt het gedruppel. De traploze afstelling vergt wat aandacht, maar dan heb je ook wat. 109 euro en je hebt geen omkijken meer naar je ketting. 

                                                      Osco
Wil je toch zelf een vinger in de kettingolie hebben? Dan is de One Second Chain Oiler misschien wat. Bij dit kettingsmeersysteem monteer je een reservoirtje binnen handbereik op je motor. Tijdens het (stapvoets) rijden trek je aan de dop van het apparaatje, en deze geeft twee centiliter smeerolie af. Zelf bepalen wanneer je smeert dus. 124 euro moet ‘ie kosten. 

Loobman Chainoiler
Een veel goedkopere optie is de Loobman Chain-oiler uit Groot-Brittannië. Bij dit systeempje druppelt de olie uit de smeerkop bij het achtertandwiel wanneer je in het flesje knijpt. Zelfde idee als de Osco dus, maar goedkoper uitgevoerd. De kwaliteit zal allicht minder zijn (wat wil je voor 23 euro), maar smeren doet ‘ie. Zie ook hun website en deze uitgebreide review.
 
Poor man’s Chain Oiler
Moet het nog goedkoper? Voor een euro of vijftien kun je er zelf ééntje maken. Op Motor-Forum staat een uitgebreide handleiding om met goedkope materialen zelf een goedwerkend kettingsmeersysteem te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten